Oplossingen

Strategie-executie

  • Realiseren van groei, en aansturen van teams/unit
  • Proces en unit optimalisatie
  • Kwartiermaker t.b.v. fusie, overname of samenwerking

Strategisch advies

  • Groei-actieplan incl. strategie, organisatiestructuur en business development
  • Aantrekken van juiste investeerder of co-founder
  • Werken in teams vanuit zelfsturing en resultaat verantwoordelijkheid

Van start-up naar scale-up

Spannende fase voor veel ondernemers, en potentiële investeerders zijn kritisch

Je hebt een goed lopend bedrijf en financieel staan alle seinen op groen om verder te groeien. En toch denk je na over wat groei betekent voor jezelf als ondernemer. Bijvoorbeeld over wat je zelf blijft doen en wat niet, of je de juiste mensen aan boord hebt en hoe je aan goede mensen komt om te kunnen groeien? En je wilt ook de goede sfeer en het unieke DNA behouden. Los van meer rationale dingen zoals de bedrijfsvoering met aandacht voor bijvoorbeeld (online) Marketing en ICT. En tot slot, kan je de groei zelf financieren of zijn er andere betere opties. Wil jij doorgroeien naar een succesvolle scale-up? En lijkt het je prettig om ook eens te sparren met iemand die naar jou luistert, een eigenwijze intelligentie professional die jou dilemma’s begrijpt, met een eigen kijk en die met goed onderbouwde pragmatische oplossingen komt? Plan een benen op de tafel gesprek in om direct te sparren of verken andere oplossingen zoals hieronder.

De juiste investeerder aan boord halen

Een helder plan, de exit strategie en focus op team ! team ! team !

Heb jij een plan en pitch waarmee je onder de aandacht komt van de juiste investeerder en die hen overtuigd om met jou in zee te gaan? Investeerders krijgen dagelijks vele investeringsvoorstellen, de meeste laten ze direct links liggen en naar wat overblijft kijken ze in eerste instantie 3 minuten. Wat jij wilt is een goed doordacht plan, geschreven voor het type investeerder dat bij je past, een plan en pitch die weinig vragen oproept en met voorwaarden waarbij jij de touwtjes in handen houdt. Want het is toch jammer van de tijd en energie om eindeloze gesprekken te voeren en tot de conclusie te komen dat er geen match is. Welke actie onderneem jij om bijvoorbeeld de juiste investeerder aan te trekken? Heb je een goed doordacht plan en pitch? En is je je team en bedrijfsvoering wel echt op orde, want dat is waar investeerders vooral na kijken nadat de businesscase helder is. Kijk er nog een goed naar, of bel en maak hier een afspraak.

Eerst een hoogwaardig en compact kern team

Een hoogwaardig en compact management team laat je vliegen. Het geeft de founder/ondernemer ruimte, de medewerkers krijgen leiderschap wat nodig is en de gestroomlijnde bedrijfsvoering leidt tot tevreden klanten en groei.

In de eerste fase van een start-up is het vallen-en-opstaan en hollen-of-stilstaan. Daarna begint het allemaal wat vlotter te verlopen, al giert het soms opeens weer keihard uit de bocht of reiken de bomen juist tot in de hemel. Een mooie fase, iedereen is gemotiveerd, je bent er voor elkaar, deelt lief en leed. Gaandeweg wordt het allemaal wat professioneler. Er komen functies met duidelijke taken en verantwoordelijkheden, het wordt duidelijk dat niet alle mensen op de goede plek zitten of dat ze andere dingen dan hun werk belangrijk vinden, er komt een nieuw kantoor, er worden klanten binnen gehengeld met veel potentie en dit vraagt om extra mensen en investeringen en dat was al een issue. Kortom, het gaat goed en het is zaak dat het goed blijft gaan om dit vraagt om het maken van keuzes. Die keuze hangt af wat de founder(s) zelf wil en wat mogelijk of noodzakelijk is in de markt. Soms wil je klein blijven en is dat ook mogelijk omdat je een niche bedient. Soms moet je door, de markt vraagt dat je doorgroeit, goede mensen willen meegroeien en lopen anders weg of investeerders vereisen dat. Hiermee wordt het een serieus bedrijf, je komt in de volgende fase en dit vraagt om ander leiderschap en management. Hopelijk heb je voldoende goede mensen, tijd en geld om deze fase zo goed mogelijk door te komen. Maar het kan ook anders?

Aantrekken van de juiste co-founder

Ja dat kan anders! Zorg ervoor dat je in de vroege start-up fase al weet wat je ambitie is, wat kan in de markt, wat de ambitie van je medewerkers is en wat de verwachting van investeerders is (als daarvan sprake is). Door dit al vroeg te weten kan je er op sturen, de juiste mensen en middelen aantrekken, en de processen zo in te richten dat groei kan en zonder pijn. Een goed management team is cruciaal. Een complementair team met een goede mix van ondernemerschap, specifieke expertise en leiderschap en aansturing. Kijk ook goed naar karakters en wat mensen drijft. Ruimte voor verschillen maakt sterk, tekort aan binding op een aantal waarden ondermijnt. En houdt er rekening mee dat elke fase andere leiderschap- en management kwaliteiten vereist. Het aantrekken van een ervaren management team lid voorafgaand aan de scale-up fase kan veel opleveren. Je leert van de ervaring en fouten die elders zijn opgedaan, hij of zijn trekt ook mensen aan die helpen bij de verdere groei en zoals hierboven aangegeven kan jet doorslaggevend zijn voor het aantrekken van kapitaal bij investeerders. Want het gaat om team-team-team! Ook benieuwd of een co-founder interessant is of wil je sparren over jouw managementteam? Bel of maak hier een afspraak.

Sjoerd Langelaar Jansen Venneboer